Veelgestelde vragen
Dru yoga
Naar de lessen neem je de volgende spullen mee:
- Dekentje
- Badlaken
- Flesje water
- Zorg voor gemakkelijk zittende kleding
Dat weet je door het te ervaren. Dan voel je wat het voor je kan betekenen. Doe rustig eens mee voor een kennismaking les.
Bij yoga gaat het erom dat je zelf je grenzen leert voelen en bewust wordt van hoe je je lichaam beweegt. Het gaat er niet om, om zo ver mogelijk in de houding te komen. Door het bewegen en voorzichtig rekken krijg je wel steeds meer ruimte in je lichaam en wordt je leniger.
Overleg altijd met je arts als je lichamelijke problemen hebt of je yoga kunt blijven doen. Geef het ook aan bij de docent. Dru-yoga is een rustige vorm van yoga en kan (na overleg) heel geschikt zijn om te herstellen van een blessure. We werken met aangepaste houdingen voor elk conditie niveau. Volg hierin wel altijd je eigen gevoel en je eigen grenzen.
Zorg dat je lekker los zittende kleding aan doet. Neem een flesje water mee. Het is beter om 2 uur van te voren niet te eten of alleen een lichte maaltijd te nemen.
Voor de lessen op maandagavond geldt: Elk nieuw kwartaal (1 januari, 1 april, 1 oktober) kun je kiezen voor een kwartaalkaart. In elk kwartaal worden minimaal 10 lessen gegeven. De lessen die “over” zijn in dat kwartaal zijn gratis en kun je als inhaallessen beschouwen. Er is het 3e kwartaal (1 juli – 1 september) een zomerstop voor de reguliere lessen. De lessen in het 3e kwartaal worden in onderling overleg gegeven. Als er nog ruimte is in de groep, kun je ook losse lessen nemen. Deze zijn iets duurder. De kosten vind je hier.
Zwangerschapsyoga
Je kunt het beste wachten totdat de eerste 12 weken voorbij zijn. Zorg in ieder geval dat je minimaal 10 a 12 lessen hebt kunnen volgen. Dan heb je een goede basis om tijdens de bevalling de oefeningen goed toe te kunnen passen. Je mag tot aan de laatste week meedoen. Zo blijft je lichaam fit.
Om de vier á vijf weken is er een partner les. In deze lessen wordt uitleg gegeven over de verschillende fasen van het bevallingsproces. De partner heeft een belangrijke rol bij de bevalling. De partner leert massage technieken en hoe ze hun vrouw het best kunnen ondersteunen. Zo kan de vrouw ontspannen wat de bevalling bevorderd. Bevallen doe je het liefst samen. Kan de partner niet mee, dan is een vriendin, zus of moeder ook welkom.
Je kunt in het kraambed beginnen met eenvoudige oefeningen voor de bekkenbodem. Dit verkleint de kans op incontinentie. Die oefeningen worden tijdens de zwangerschapsyoga meegegeven. De eerste zes weken heeft het lichaam nodig om te herstellen. Na zes weken is de yoga na zwangerschap geschikt voor het versterken van de spieren in de onderrug, benen, buik en bekkenbodem. Vaak vragen de schouders en nek om ontspanningsoefeningen doordat ze extra belast worden met het voeden van de baby.
Ja, vrijwel elke zorgverzekeringen vergoed zwangerschapsyoga en postnatale yoga. De verzekering vraagt meestal naar een factuur met een AGB code. Mijn AGB code is: 90103968. Ook vragen ze of de docent ingeschreven staat bij de vereniging van yogadocenten. Ik ben ook ingeschreven bij deze vereniging. Kijk je polis na tot welke bedrag je vergoeding krijgt. Dat is afhankelijk van de keuze van je polis.
Je kunt kiezen voor een 10 lessenkaart, deze is 12 weken geldig. Ben je al meer dan 30 weken zwanger dan kun je kiezen voor een 5 lessenkaart. Een 5 lessenkaart is 6 weken geldig. Als er nog plek is kun je ook losse lessen nemen. De losse lessen zijn wel iets duurder. Beval je voortijdig en je had nog lessen over, dan worden deze terugbetaald.